Bridge in een notendop

Bridge speel je met speelkaarten, zoals bij klaverjassen en boerenbridge. Maar klaverjassen bestaat alleen in Nederland, en zelfs dan heeft nog iedereen andere spelregels, zoals bij pesten.

Bridge is anders. Het wordt namelijk over de hele wereld op dezelfde manier gespeeld; het is een officiële sport en heeft het dus ook een NK, EK, en een WK.

Bridge speel je samen met een partner tegen een ander paar; je zit dus met z’n vieren aan de bridgetafel. Elke speler krijgt een kwart van eem spel kaarten - één 'hand' bestaat dus uit 13 kaarten. Eerst ga je bieden met speciale biedkaarten om samen met je partner te bepalen hoeveel slagen je denkt te kunnen maken, en welke kleur troef is: het contract. Daarna ga je spelen, met als doel om je contract te halen (of de tegenpartij down te spelen😉). Na 4 spelletjes - reken op een half uur - ga je naar een volgende tafel met nieuwe tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel sociaal spel.

De kaarten waarmee je speelt zijn opgeborgen in duplicate boards die klaarliggen op de bridgetafel. Je kunt dus 'slechte' kaarten krijgen, maar andere bridgers krijgen die kaarten ook! En daarmee wordt jouw score vergeleken. Bij bridge heb je dus geen pech of geluk: samen met je partner maak je je eigen kansen! Bridge is een echte denksport.